sábado, 29 de marzo de 2014

REDACCIÓ DE L'APARELL CIRCULATORI

Diferències entre arteries, venes i capil·lars.

ARTÈRIES : Són vasos sanguinis de paret grossa i blanca. Són elastiques i porten sang a pressió des del cor fins els organs. Gràcies a la seua elasticitat mantenen la pressió i permeten avançar la sang.

VENES : Són vasos sanguinis de color rosat i plastiques de paret prima, què porten la sang sense pressió des dels òrgans fins el cor.
Entre una artèria i una vena del mateix ordre ( equivalents ), la vena és més ampla i de paret més prima que la artèria. Ex : al coll pujen les venes caròtides i baixen les venes jugulars.

CAPIL·LARS : Són vasos sanguinis molt prims formats per teixit epitelial monoestratiicat de paret molt prima. És l'únic lloc per on la sang pot travessar la paret per deixar oxígen ( O2 ) i arreplegar diòxid de carboni ( CO2 ) i substàncies de rebuig.

Recorregut que fa la sang des del meu dit cor fins el polze del meu dit dret del peu.

La sang es troba sense pressió, retorna per venes que es van reunint fins formar les venes caves ( inferior - superior ), que entren a la auricula dreta ( sense pressió, sense oxígen amb substàncies de rebuig i aliments ) pasa al ventricle dret, ies impulsada a pressió per la artèria pulmonar, es capil·laritza al voltant dels àlveols perdent pressió, deixant diòxid de carboni ( CO2 ) i agafant oxígen ( O2 ) ( amb pressió i amb oxígen i sense CO2 ). Torna al cor per venes pulmonars i entra per l'auricula esquerra. Passa al ventricle esquerre i és impulsada per la artèria aorta i aquesta es ramifica fins a tranformar-se en capil·lars per tot el cos i aleshores arriba al dit menut  del dit dret.

BIBLIOGRÀFIA

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgifSosR_EunoNNXho8LwK-hJiTMZvyLHMD0rOCD80r8U3JFfGVHfA_41QydMY_bWc3DngcRLnuoNypaSV8UQsVuYRpbDcpirbAWnlpwQ_OvIyg6Mg6BJcv1weV5EL_iQcHgw5eg5sM5PI/s1600/Estructura+de+venas+y+arterias.jpg : Aquesta és la  imatge.
https://www.youtube.com/watch?v=Z2QMZ2_rOlM : D'açí és el video.
La edacció és extreta d'una classe de Biologia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario