miércoles, 18 de diciembre de 2013

TALIDOMIDA

Fa uns dies enrere vaig escoltar a les notícies, que les persones afectades per talidomida anaven a juí al cap de 50 anys, per arreplegar una indemnizació per els efectes del fàrmac en els seus cossos.

La talidomida és un fàrmac teratogènic que va ser receptat entre els anys 1956 i 1963 com a sedant i com a calmant de les nàusees durant els tres primers mesos de l'embaràs. Com a sedant va tenir un gran éxit popular, ja que no causava gairebé cap efecte secundari i en cas d'ingestió massiva no era letal. Aquest medicament va provocar milers de naixements de nadons afectats de dysmelia; és a dir, naixien sense braços o sense cames o, en els casos més extrems, sense els quatre membres.

Afectava els fetus de dues maneres: bé que la mare prengués el medicament directament com a sedant o calmant de nàusees o que el pare el prengués, ja que la talidomida afecta l'esperma i transmet els efectes nocius ja en el moment de la concepció. Quan es van comprovar els efectes teratogènics del medicament, aquest va ser retirat amb més o menys celeritat en els països on havia estat receptat sota diferents noms. Espanya va ser dels últims estats a retirar-lo l'any 1963.
La fórmula química de la talidomida és la següent: C13H10N2O4. La seua estructura química es mostra a la primera imatge.

A partir del moment en el qual va ser retirada, hi hagué un creixent interès clínic per la talidomida, i va ser introduïda com a agent immunomodulador emprat principalment en combinació amb dexametasona per tractar el mieloma múltiple. El fàrmac és un teratogen potent en els peixos zebra, pollastres, conills i primats, fins i tot en els humans: es poden produir greus defectes de naixement si la talidomida es pren durant l'embaràs.

La talidomida es va vendre en diversos països arreu del món des de l'any 1957 fins al 1961, any en què va ser retirada del mercat després d'haver estat considerada causant de defectes de naixement en allò que va ser anomenat “una de les majors tragèdies mèdiques dels temps moderns”.

Tot i això, la talidomida ha demostrat ser un tractament viable per diverses condicions mèdiques. Torna a ser receptada en un nombre determinat de països, encara que el seu ús continua sent controvertit, incloent-hi la seva prova en les regions en vies de desenvolupament. La tragèdia de la talidomida va donar lloc a un requeriment molt estricte a l'hora de provar els fàrmacs i plaguicides abans que poguessin ser objecte d'autorització.

 BIBLIOGRÀFIA

 http://es.wikipedia.org/wiki/Talidomida : D'açí he extret tota la informació.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thalidomide-2D-skeletal-wavy.svg : D'açí he agafat la imatge.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8v4zwyWjHxrSMJ9zROcVvtXaKhDWETyvxsl4ZwCQHbN8cbptFR-JyxVQnlsvyiifr4A86iUnemCMQkhDi0wmYMvGIVpjGWH3rXis29RTiuVukpwZtxN15WNOI94PccmahXxFT8dBQSaw/s320/talidomida4.jpg : D'açí he extret la imatge en la qual es poden veure les conseqüències de la talidomida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario