viernes, 23 de octubre de 2015

MODELS ESTRUCTURALS DE LA TERRA

Per poder dividir l'estructura de la Terra, podem utilitzar dos models per tal de dividir l'estrucutura terrestre.

El primer, el model Geoquímic: divideix la Terra en capes concèntriques basant-se en la seua composició, aleshores es divideix en:

- Escorça, se'n poden distingir dos tipus d'escorces, l'oceànica, la qual està composta per gabres roques plutòniques i basalts, a més de roques volcaniques amb la mateixa composició química. I després està l'escorça continental, que està formada per granits, roques metamòrfiques i sediments.

-Mantell, està dividit en superior i inferior. Ambdós tenen la mateixa composició a base de peridotites i ecloguites, l'únic què els diferència, és la densitat i la pressió a la que estan sotmessos.

-Nucli, és divideix en exterior i interior. El nucli exterior és líquid i el interior sòlid, sabem açó per les ones P i S, ambdós estan formats per aleacions de ferro i níquel, amb una composició metàlica molt superior.

El segon, el model Dinàmic: ivideix la Terra segons l'estat físic i la dinàmica de les capes. S'estructura en:

-Litosfera, zona més superfícial de comportament rígid, la qual inclueix l'escorça i el mantell litosfèric que forma part del mantell superior.

-Astenosfera, entre 100 i 250km, de comportament plàstic. Esta zona està formada per materials fossos. En ella se originen corrents de conveció.

-Mesosfera, entre els 250 i 2700km, té una dinàmica de corrents de conveció, "penachos", i plomes tèrmiques

-Endosfera, coincideix amb el nucli del model geoquímic.

BIBLIOGRÀFIA

*Apunts del tema de Geodinamica interna.
*https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicGDxC64ZtST4saLZDarfU36-gajxsbJ-183Qb592T0e0Y4eGqGIUPulkRGAD2GmIoqtKF3WChblIcPknXmBsd9Zm05MM9H0R04W593kex7W1ujucDR8cM7zm99qPt8tUAWJl1jaQZhiFR/s1600/modelos+de+la+geosfera.png: model Geoquímic.





             


2 comentarios:

  1. A l'astenosfera pot haver bosses de magma, però no es pot dir que estiga formada per materials fosos donat que és travessada per les ones S.

    ResponderEliminar