viernes, 25 de abril de 2014

APARELL EXCRETOR

És el sistema encarregat d'eliminar les substàncies tòxiques del organisme i les deixalles que produeix el nostre cos.
Aquest organisme està format pels pulomons, la pell i l'aparell urinari ( format per els renyons i les vies urinaries ). A tot açó, s'ha de sumar el colon o intestí grós. Así, és on s'acumulen les deixalles en forma de excrements, per tirarles per l'anus.
 La orina és un líquid grogenc, compost per aigua, sals minerals i substàncies tòxiques per a l'organisme.
Després, la orina passa per les vies urinaries ( formades per, els urèters, la vejiga, i la uretra ).
Els urèters son dos tubs que ixen de cada renyó, i van a parar a la vèjiga urinaria, per ells circula la orina formada als renyons.
La vèiga urinaria, és una bolsa de parets elàstiques, què emmagatzema la orina, fins el moment de l'expulsió a l'exterior. Per a que la orina no isca abans d'hora, existeix un múscul anomenat esfínter, que tanca la vèjiga. La sang que ix del renyó mitjançant la vena renal, ja està desinfectada de urea i àcid úric, però encara te CO2, i per tant torna al cor per la vena cava i d'ahí als pulmons, per tal de fer l'intercanvi.

A la pell, quan fa molta calor suem, per refrescar el nostre cos i eliminar substàncies tòxiques.
La suor, és un líquid clar, de gust salat, composada per aigua i sals minerals. El suor es produeix a les glàndules sudorípares, que estàsn situades a la pell al llarg de tot el cos. Després aquesta suor ix a l'exterior a través d'uns orificis anomenats porus.

El fetge també té una funció molt important al aparell excretor, perquè les seues cèl·lules hepàtiques representen sístemes químics complexes que ajuden a la funció de tot el organisme





BIBLIOGRÀFIA
http://matragut.files.wordpress.com/2009/01/excretor1.jpg : D'açí és la imatge.
http://www.profesorenlinea.cl/Ciencias/SistemaExcretor.htm : I d'açí és el text o les idees textuals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario