martes, 9 de febrero de 2016

INTRODUCIÓ A LA CITÒLOGIA

Una vegada acabat ya el el tema de bioquímica, ara ens toca parlar de la cèl·lula, nou tema, o millor dit nou tema a parlar, perquè a la biologia tot hi té relació, anem a fer-hi una xicoteta introducció al nou tema. El qual es basa en la cèl·lula, per tant toca agafar conceptes anteriors i anar calfant motors. "Va de bó".

Anem a parlar un poc de història de la biologia al principi, des de 1837 fins al 1855, Schleiden, Swann i Wirchow elaboren la teoria cèl·lular amb dos postulats:
1º- La cèl·lula és la unitat anatòmica y funcional de l'èsser viu.
2º - Tota cèl·lula procedeix d'una altra cèl·lula.

Al 1938, el científic soviétic Oparín, va enunciar la teoria sobre l'origen de la ida. La seua teoria encara està en revisió, en aquesta ell intenta explicar que la materia òrganica, apareix a partir de la matèria inòrganica existent a la Terra. El orífen de la vida es remonta 3.500 milions d'anys enrere, quan hi havien unes condicions atmòsferiques idònees per al orígen de la vida.Aquesta atmosfera, rep el nom d'atmosfera primitiva.

Açó es el que podem resaltar del que sabem al voltant de l'evolució de la cèl·lula. Ara pasem a fer una breu introdució al voltant de les cèl·lules eucariotes i procariotes.

Anomenem cèl·lules eucariotes, a totes aquelles cèl·lules amb un nucli cèl·lular delimitat dins de una doble capa lípidica, la membrana nuclear la qual és porosa y conté el seu material hereditari, fonamentalment la seua informació genètica. Les cèl·lules eucariotes van evolucionar a partir del mateix tronc comú de les cèl·lules procariotes, gràcies a la presenia d'un codi genètic universal. Fins a l'actualitat les èl·lules eucariotes han evolucionat de dues formes diferents:

1º- Els òrganuls membranosos i la membran nuclear procedeixen de la tendència al desenvolupament de les invaginacions de la membrana que també es produeixen a les cèl·lules procariotes. El retile endoplamàtic, el vacúols, l'aparell de Golgi i els lisosomes són els òrgnuls produïts per  les invainacions de la membrana, cada un realitza una funció, però el únic i, és mantindre la inormació genètica.

2º- La teòria endosimbiòtica, proposa la simbiosi d'una d'aquestes cèl·lules amb un aparell membranós molt més desenvolupat, i per tant, més gran, amb una o diverses cèl·lules procariotes que s'incloïen dins d'ella, en vesíules d'endocítosi i que és van espeialitzar en l'obtenció d'energia; aquesta relació donaria origen als acuals mitocondris i cloroplastos.

Anomenem cèl·lula procariota a aquelles cèl·lules que no tenen un nuli cèl·lular definit, és a dir el seu material enètic s'encontra dispers al citoplasma, casi sense excepció, els organismes basats en cèl·lules procariotes son unicèl·lulars. I per últim, es creu que tots els organismes que existeixen actualment deriven de una forma unicèl·lular procariota.


BIBLIOGRAFIA
Primera part,part de la història, extreta del curs i dels apunts. Pàgina: pmiguel600k.
Segona part, extreta de la WIKIPEDIA i del curs (pmiguel600k).
 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/CelulaEucariotaAnimal.jpg: Primera imatge, cèl·lula eucariota.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Average_prokaryote_cell-_es.svg/1258px-Average_prokaryote_cell-_es.svg.png: Segonaimatge, cèl·lula procariota.

2 comentarios:

  1. http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/955847/cel_lula_animal__demostracio_.htm
    http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/955911/cel_lula_animal__joc_.htm

    ResponderEliminar
  2. Això,és una actvitat per posar les parts de la cél·lula en el seu lloc. Activitat de tercer d'ESO.

    ResponderEliminar