viernes, 25 de abril de 2014

APARELL EXCRETOR

És el sistema encarregat d'eliminar les substàncies tòxiques del organisme i les deixalles que produeix el nostre cos.
Aquest organisme està format pels pulomons, la pell i l'aparell urinari ( format per els renyons i les vies urinaries ). A tot açó, s'ha de sumar el colon o intestí grós. Así, és on s'acumulen les deixalles en forma de excrements, per tirarles per l'anus.
 La orina és un líquid grogenc, compost per aigua, sals minerals i substàncies tòxiques per a l'organisme.
Després, la orina passa per les vies urinaries ( formades per, els urèters, la vejiga, i la uretra ).
Els urèters son dos tubs que ixen de cada renyó, i van a parar a la vèjiga urinaria, per ells circula la orina formada als renyons.
La vèiga urinaria, és una bolsa de parets elàstiques, què emmagatzema la orina, fins el moment de l'expulsió a l'exterior. Per a que la orina no isca abans d'hora, existeix un múscul anomenat esfínter, que tanca la vèjiga. La sang que ix del renyó mitjançant la vena renal, ja està desinfectada de urea i àcid úric, però encara te CO2, i per tant torna al cor per la vena cava i d'ahí als pulmons, per tal de fer l'intercanvi.

A la pell, quan fa molta calor suem, per refrescar el nostre cos i eliminar substàncies tòxiques.
La suor, és un líquid clar, de gust salat, composada per aigua i sals minerals. El suor es produeix a les glàndules sudorípares, que estàsn situades a la pell al llarg de tot el cos. Després aquesta suor ix a l'exterior a través d'uns orificis anomenats porus.

El fetge també té una funció molt important al aparell excretor, perquè les seues cèl·lules hepàtiques representen sístemes químics complexes que ajuden a la funció de tot el organisme





BIBLIOGRÀFIA
http://matragut.files.wordpress.com/2009/01/excretor1.jpg : D'açí és la imatge.
http://www.profesorenlinea.cl/Ciencias/SistemaExcretor.htm : I d'açí és el text o les idees textuals.

miércoles, 23 de abril de 2014

PRESENTACIÓ THE CONVENIENT TRUTH

Traduirem i explicarem aquesta presentació, encara què, no és molt díficil.

http://www.slideshare.net/Whizzzzzz/smoke-the-convenient-truth-31386331?qid=6f56e5b4-7e10-428f-a7cf-16cc2bd892f8&v=default&b=&from_search=1

 A dia de hui hi han 1.1 bilions de fumadors. Però, sí la tendència actual continua, aquesta cifra augmentarà de manera notable, i cap a l'any 2025 hi hauràn 1.6 bilions de fumadors.
China és el país on més fumadors hi ha. "Solament" hi ha 300 milions. Els quals consumeixen un total de 1.7 trillons de cigarrets, o el que és el mateix 3 milions de cigarrets al minut.
Per contra, al món cada minut es consumeixen 10 milions de cigarrets. A més d'açó, es venen 15 bilions de cigarrets en un sol dia. I més de 5 trillons de cigarrets són produits en una base anualment.
Ara, anem amb les comparacions. 5 trillons de filtres de cigarrets equivalen a, 480.538 bugatis veyrons, a 25.000tràilers, a 2.500 avions 747s, o 10 bucs de càrrega. Tot açó te un valor de 2 bilions de lliures.
Se estima què, trilions de filtres, estàn plens de productes tòxics del fum del tabac, i se obrin camí en el medi ambient com a productes rebutjats anualment. Encara que, poden semblar de cotó blanc, en realitat estàn fets de fibres molt fines de acetat de cel·lulosa de plàstic, a més a més tarda uns 10 anys i 18 mesos en descomposar-se ( 11 anys i mig ).
Un igarret típic conté 8 o 9 miligrams de nicotina, mentre que el contingut de nicotina dels puros, és de 100 o 200 miligrams, amb alguns puros fins 400 miligrams de nicotina.
Sí, un adult ingereix tota la nicotina, que hi ha en quatre o cinc cigarrets pot morir.
Ambre gris, també conegut com vòmit de balena, és un dels aditius del cigarrets. El fum conté plom radioactiu i poloni en xicotetes cantitats.
Un altre aditiu, és el Cianur d' Hidrogen, què és va utilitzar com a agent quíomic genocida durant la Segona Guerra Mundial.
Un altre dels problemes del fum del tabac, és la possible produció de càncer.
Una altra dada alarmant, és què els xiquets o adolescents, comencen a fumar entre els 13 - 15 anys, i un de cada cinc fuma. Hui en dia, a USA fumen 3000 xiquets, i entre 80000-100000 en tot el món.
Una altra dada alarmant, és què tots els fumadors de llarg termini moriran, per alguna enfermetat relacionada amb el tabac. A més a més, cada huit segons mor una persona a causa del tabac, açó es tradueix a uns 5 milions de morts a causa del tabac cada any.
S'espera què la reclamació de tabac al món siga el triple de la població dels EE.UU.
I per últim, un bilió de vides aquest segle moriran a causa del tabac.

GREU ENGANCHADA A SAÚL JIMÉNEZ FORTÉS

                                                                Aquesta informació és corresponent al 13 d'abril.
Era l'últim bou de la vesprada. Bou corresponent López Simón que li va cedir el torn de quites a Saúl.
Aquest amb "zipopinas" volia acabar la vesprada de la millor manera posible i, de repent va caure i va quedar davant del bou del Puerto de San Lorenzo. I aquest amb conseqüència el va voltejar i agafar fortament. El part metge de la plaça, va informar que tenia una cornada gluti i a la cuixa dreta . Les ferides eren de 30 cm. cadascuna. La fèrida del gluti va ser la més greu perquè li va contusionar i dèsfer part del recte, de la bufeta i de la urètra. Età greu amb pronòstic reservat.

BIBLIOGRÀFIA

http://www.las-ventas.com/noticia.asp?codigo=5769 
http://lamontera.blogspot.com.es/2014/04/jimenez-fortes-fue-corneado-en-su-turno.html :   La informació han sigut extretes d'aquests dos llocs.

lunes, 7 de abril de 2014

ELS RENYONS

Els renyons estan formats per unitats independents microscòpiques anomenades nefrones.
La formació de l'orina consta de tres passos :
1- La sang es filtra en la capsula gracies a la pressió sanguínea. Es calcula que passen 180L diàris, però només s'orina entre 2-3 litres.
2- La sang, que s'ha fet espesa atrau i recupera l'aigua dels túbuls i part de les substàncies profitoses. Aquest és la reabsorció
3- Altres substàncies es recuperen gràcies a que les cèl·lules de la paret del tub les bombejen a la sang, gastant energia. Aquest procés s'anomena secreció.

BIBLIOGRÀFIA :

http://scielo.isciii.es/img/aue/v28n3/images/161-174f2.jpg . La imatge és d'açí.
http://bibliotecadeinvestigaciones.files.wordpress.com/2012/07/nefrona.jpg : La segona imatge éss d'açí.

sábado, 5 de abril de 2014

QUÈ ÉS LA BILIS ?

Popularment anomenada fel, és una substància líquida groguenca produïda pel fetge. La bilis intervé en els processos digestius com a emulsionant dels àcids grassos. El fetge la segrega contínuament a però la vesícula biliar la manté a la seua "bolsa", i s'allibera al duodé després de la ingesta d'aliments. La bilis la formen sals biliars, proteïnes, colesterol, hormones i enzims per facilitar la digestió.

BIBLIOGRÀFIA
http://ca.wikipedia.org/wiki/iBilis : D'açí és el text.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Illu_pancrease_es.png : D'açí és la imatge.