sábado, 30 de noviembre de 2013

TEIXITS EPITELIALS



                    TEIXITS EPITELIALS
Són teixits de recobriment d'òrgans, A l'interior del cos, el teixit epitelial no té funció de protecció mecànica, només fa aïllament químic. Al tub digestiu, les cèl·lules estan molt juntes unes d'altres i no hi ha substància intercel·lular entre elles, de forma que les substàncies que han d'entrar a la sang han de passar obligatòriament per les cèl·lules epitelials que fan de filtres i deixen o no deixen passar determinades substàncies. Als capil·lars sanguinis, pel contrari, és important que entren i que isquen substàncies i glòbuls blancs, per la qual cosa, l'epiteli és molt més permeable.
Hem de diferenciar diverses paraules que emprarem a classe:
 Epidermis no és el mateix que pell. L'epidermis és el conjunt de capes externes de la pell. La pell és un òrgan format per diversos teixits, baix de l'epidermis està la dermis que és teixit conjuntiu.
En general, diem teixit epitelial, o epiteli, perquè recobreix, però l'epiteli dels vasos sanguinis es diu endoteli perquè està dins del cos 


                                   
                                     Epiteli de revestiment
L'epiteli de revestiment es classifica pel seu nombre de capes en:
Pluriestratificat si te més d'una capa.

Monoestratificats:  Hi ha diversos tipus repartits pel cos, es classifiquen per la forma de les cèl·lules en plans, prismàtics i cúbics. A l'intestí és prismàtic, als vasos sanguinis pla i al renyó cúbic

Pseudoestratificat En realitat està format per una sola capa de cèl·lules però tenen els nuclis a diferent altura i sembla pluriestratificat. És típic de la tràquea.


        
                                            Epiteli glandular
Una altra funció del teixit epitelial és la secreció de substàncies.
Es classifiquen en dos grups segons on va a parar el seu contingut.

Glàndules exocrines: Tenen un conducte secretor i el seu contingut va a l'exterior del cos o a l'interior del tub digestiu o el respiratori. A la primera imatge es veuen dos folicles pilosos amb glàndules sebàcees





Glàndules endocrines: No tenen conducte excretor i els seus productes van a la sang. són les hormones.


TEIXITS



                      ELS TEIXITS
Un teixit és un conjunt de cèl·lules amb una forma semblant i que realitza una funció concreta. La forma de les cèl·lules està molt relacionada amb la seua funció. Quan està formant-se un ésser viu pluricel·lular,  les primeres cèl·lules són totipotents, poden transformar-se en qualsevol cosa. A poc a poc, les línies germinials de cèl·lules van diferenciant-se per convertir-se en els teixits amb diferents funcions i van perdent la capacitat de reproduir-se. Sempre queda un romanent de cèl·lules mare, sense especialitzar, que al reproduir-se van regenerant les cèl·lules que moren.

martes, 12 de noviembre de 2013

RESUM DEL PREZI DE BIOMOLÈCULES

Resum del Prezi de BIOMOLÈCULES


 
Aigua: L'aigua és la biomolècula més abundant, la seua principal funció és dissoldre altres molècules per a que aquestes reaccionen. L'aigua també reacciona amb la resta de molècules.

Sals Minerals: Si están precipitades formen esquelets. Si están dissoltes, están dissociades i els seus ions tenen funció reguladora

Glúcids: Són hidròfils, o es dissolen facilement. Són la principal reserva enèrgetica dels vegetals. Són menuts, dolços i solubles. Són les mol·lècules que respiren les cèl·lules per obtindre energia. Ex: Glucosa, fructosa, sacarosa, lactosa, maltosa.                               
 Polisacàrids: polímers de monosacàrids. Midó i glucogèn tene funció energética.          
 La cel·lulosa té funció estructural, és indigerible.

Lípids: Tots són hidròfobs. Poden ser Saponificables: Triglicerids. Ex: Olis, llard, mantega amb funció energética. I les ceres amb una funció estructural i impermiabilitzant.
 Fosfolípids, tenen un funció estrutural i formen les membranes cèl·lulars.                              
 Isopreoides: Terpens: Tenen mòl·lecules lineals, aromàtiques i vitamines.                            
 Esteroides: Cícliques, vitamines, hormones i colesterol.

Proteïnes: Són especifiques dels individus. Es fan amb la información energética. Estan formades per aminoàcids. Poden tindre funció estructural o reguladora

Àcids Nuclèics: Són els gens. Formats per cadenes de nucleòtids, que contenen la información per formar proteïnes. ADN: A les cèl·lules eucariotes, conté la información i està protegit al nucli, no ix. ARN: Hi ha tres tipus:Entre els tres permeten que de l’ADN es puga formar una proteína, sense que l’ADN perille.